Bağımsız Film Nedir?

Bağımsız Film Bağımsız Sinema Nedir? Bu yazımızda bu sorunun cevabını vereceğiz.

Bağımsız sinema kavramını açıklamadan önce birazcık sinema tarihi inceleyeceğiz. ama çok minik. Sinema kamerasının icadınının ilk yıllarında film çekimi bir sihirbazlık gösterisi gibiydi. İşin Film yapımcısı ve sinema salonu ayakları daha tam olarak oturmamıştı.

Fakat bir şey vardı ki, film üretmek gerçekten çok pahalıydı. O yıllarda fotoğrafın çok pahalı ve bir iş olmasından yola çıkabilirsiniz. Film endüstrisinin kârlı bir yatırım olduğunu gören majör şirketler artık film üretimde yavaş yavaş yerini almaya başlamıştı.  

Büyük şirketler büyük yatırımlar ve starlar kullanarak, çok pahalı filmler üretiyordu. Zaten Pazar payının neredeyse yüzde sekseni bu şirketlerin elinde.

Peki bağımsız yapım kavramı bunun neresinde? Durun daha geleceğiz o konuya. Majör şirket dönemini başka yazılarımızda inceleyeceğiz. Majör şirketler sektörü domine edince

Bazı film yapımcıları bağımsızlık arayışına girdi. 1916 yılında bağımsız film yapımcıları ilk bağımsız film stüdyosunu kurdu. Lincoln Motion Picture Company böylelikle kurulmuş oldu. Ortakları arasında meşhur Charles chaplinde vardır.

Bağımsız Film Üretimi Temel Felsefesi

Günümüzde bağımsız film deyince insanların aklına art-house filmler geliyor. Fakat Art-house filmler bağımsız sinemanın bir alt dalı diyebiliriz. Bağımsız sinemacılar büyük stüdyoların ve film kartellerinin dayatmış olduğu kurallara karşı çıkar doğrudur. Fakat ticari kaygı gütmez dememiz yanlıştır.

Yani ilk başta çıkan bağımsız sinema tanımı günümüzde biraz daha kabuk değiştirmiştir. Bağımsızlıktan tam olarak kastedilen şey ise, yönetmenlerin dayatılmış bir stilden ziyade kendi özgün stilini koyması. Eğer bir film devlet veya şirket eliyle sansüre uğruyorsa o zaman bağımsızlıktan çıkar. Özellikle 2000’li yılların başında ülkemizdeki sinema salonu kartellerinin aynı zamanda film üreticisi olması sebebiyle ülkemizde sinema çok büyük zarar görmüştür. Meşhur oyuncuların oynamadığı, toplumsal yanı ağır basan filmler bu salonlar tarafında gösterime sokulmadı. Aynı zamanda kendi ürettikleri filmlerin gişesini baskılayacak filmlerinde önü kesildi. Amerika’da 1940’lı yıllarda çıkan tekel yasası bir stüdyonun, hem filmi üretip, hem dağıtıp, hem de salon sahibi olmasını engelliyordu. Bağımsız film üretimi amerika’da tavan tavan yaptı ve dünyaca ünlü bir çok yönetmen çıkardı. 2000’li yılların başında sinemamızın krize girmesinin ve üretimin belli bir çevre içinde kalmasının en büyük sebeplerinden bir tanesi de bazı şirketlerin kartelleşmesi yüzünden olmuştur.

Özet geçmek gerekirse günümüzde bağımsız film bir stüdyoya bağlı kalmadan, genellikle yapımcı-yönetmenlerin ürettiği filmlerdir. Film üretim teknolojisinin ucuzlaması youtube gibi bağımsız mecraların yaygınlaşması ile iyice yaygınlaşmıştır. Bana göre gerçek sinemayı bağımsız yapımcıların ürettiği filmler ayakta tutmaktadır. Fakat kötü film örneklerinin de çoğu bağımsız sinemacıların elinden çıkmaktadır.