Sinema Kamerası nedir?
Sinema kameralarını diğer kameralardan ayıran belli başlı özellikleri vardır. Son kullanıcıya hitap eden veya broadcast kameralardan ayıran en önemli farkı sensörüdür. Bir sinema kamerası daha yüksek dinamik aralığa sahiptir. Çekilen görüntülerin karmaşık post prodüksiyon işlemlerine ihtiyaç duyması en önemli ayırt edici özelliğidir.
Sinema kameraları, sinema filmi, reklam, belgesel ve kısa film gibi projelerde tercih edilir. Son kullanıcıya yönelik üretilen kameralardan daha büyük ve karmaşık sistemlere sahiptir.
Dijital videonun yükselişi ile beraber ve dslr fotoğraf makinalarıda yüksek dinamik aralıklı görüntüler kaydedebilmektedir. Bu sayede yüksek çözünürlüklü kameralara ulaşılabilirlik artırmıştır. Djital video kameraların evriminden önce bazı broadcast kameralar ve son kullanıcıya hitap eden video kameralar modifiye edilerek sinema kamerası özelikleri kazandırılmaktaydı. Günümüzde bir çok dslr kamera, hem o kameranın üreticisinin hem de üçüncü parti üreticiler tarafından üretilen bir çok aksesuar ile modifiye edilerek bir çok yüksek bütçeli işte kullanılmaktadır. Hatta dijital kamera üreticileri, aynı şekilde dslr gövdeye sahip sinema kameraları üretmektedir.
Sinema kameralarının en büyük ayırt edici özelliklerinden bir tanesi de kullanılan lens sistemidir. Sinema kameralarında ağırlıklı olarak pl mount lens bağlantısı kullanılmaktadır. Bununla beraber dünyanın en yaygın lens bağlantı sistemlerinden olan ve canon tarafından üretilen EF mount lenslerde sektörde kullanılmaktadır. Günümüzde bir çok lens üreticisi daha uygun fiyatlı lenslerini, EF mount, E mount ve MFT mount gibi mount tiplerinde direk kameraya uygun bir şekilde üretmektedir. Fakat hala dünyanın önde gelen sinema lensi üreticileri bütün lenslerini PL olarak üretmektedir.
En yaygın sinema kamerası üreticileri hangileridir?
Arri, Sony, Red, Panasonic, Blackmagic ve Canon gibi markalar en yayıgın üreticilerdir. Cine tech kategorisinden bu markaların üretmiş olduğu sinema kameralarını detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Bir sette sinema kamerasını kullanmak için uzman kişilere ihtiyaç vardır. Film setinde kamera ve kamera aksesuarlarından sorunlu bir kamera ekibi vardır. Kamera ekibi, görüntü yönetmeni, operatör, focuspuller, 2. asistan, 3. asistan, D.İ.T, runner gibi uzman kişilerden oluşur. Çekimde kullanılacaksa eğer stadycam, easyrig, drone vb. ekipmanlar ve o ekipmanların operatörleri kamera ekibine eklemlenir.
Sinema kameraları, dijital teknolojinin kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte daha fazla dijital formatla uyumlu hale gelmiştir, ancak hala film şeridi kullanılarak çekim yapabilen modeller de mevcuttur. Türkiye’de aktif bir labratuar bulunmadığı için 35 mm filme kayıt alan kameralar çok nadir kullanılmaktadır. Ayrıca maliyeti çok arttırdığı için bütün dünyada yaygınlığı azalmıştır.
Sinema kameraları pahalıdır. Bu yüzden bir çok küçük ve büyük prodüksiyon bu kameraları kiralar. Kamera büyüdükçe ekip ve aksesuar sayısı artar. Daha estetik görüntüler elde etmek için filtrelere gereklidir. Dosya boyutları çok yüksektir. Görüntülerin işlenmesi için güçlü istasyonlara ihtiyaç vardır.