“Alet işler el övünür” derler. Sinemaya merakı olan ve birazda ekipman fetişi olan herkes en iyi cine lens ve en iyi kamera ile filmini çekmek ister. Fakat sinema pahalı bir sanat olduğu için herkes istediği ekipmana kolaylıkla erişemiyor. Sinema lenslerinin hem fiyatlarının pahalı olması hem de piyasada az olması sebebiyle büyük prodüksiyonlarda kullanılan ekipmanları kısa filmlerinde kullanan sinemacı sayısı oldukça az.
Peki çözüm nedir? Gayet basit hikayeye odaklanmak ve finalde bütçenin büyük kısmını operasyonel maliyetlere ayırmak.
Öncelikle bir kısa film çekmek için nasıl bir cine lense ihtiyacımız var gelin inceleyelim. Her şeyden önce 35 mm, 50 mm ve 85 mm lenslere ihtiyacımız var. İyi bir hikaye anlatmak için bu üç lens çantamızda olması gerekiyor. Zoom lens ve prime lens kıyaslaması başka bir yazımızın konusu o yüzden burada hiç girmeyeceğim bu konuya.
Samyang Cine Lens
Tam bir fiyat performan lensidir kendisi. Optik kalitesi mükemmel olmasada hikaye anlatımda çok iş görecek en ucuz sinema lensi olarak karşımıza çıkıyor. Çok keskin bir lens değildir. Fakat focus halkasının akışkanlığı ve 35-50-85 mm lenslerin t-1.5 diyafram açıklığında olması bokehlerinin gayet güzel olması kendisini listetini başına oturtuyor. Piyasada genelde ef mountları bulunmaktadır. Cilt tonlarında magentalar biraz fazla oluyor fakat colorda rahatlıkla toplanıyor. Full frame bir lens olduğu için bir çok kamerada rahatlıkla kullanılmaktadır.
Carl Zeiss distagon
Efendim kendisi benim favori lensim olmakla beraber mükemmel bir lenstir. Zeiss firmasının yıllardır ürettiği fotoğraf lensidir kendileri. Fotoğraf lensi olmasına rağmen focus halkası neredeyse cine lesnler gibi çalıştığı için dijital kameralarda eskiden beri çok fazla kullanılmaktadır. Özellikle mark 2-3 döneminde çok popüler bir lensti. Cine lenslerden farkı neredeyse yoktur. Keskinliği çok iyidir. 35 mm f:2.0 diyaframdadır. 50 mm ve 85 mm f:1.4 diyaframdadır. 15 mm’den 135 mm’ye kadar bütün aralıklarda neredeyse vardır. Full frame bir lenstir. Aynı zamanda ef ve f mountları çok yaygın olduğu için bir çok kamerada kullanılabilmektedir. Ayrıca geniş açılarında distortion oranı neredeyse yok gibidir.
Sigma Art Serisi
Bir başka efsane lens serisi… Bu lensler ile çekemeyeceğiz hiçbir şey yok gibi. Bütün lenslerin hepsi f:1.4 diyaframdadır. AF özelliği ön planda bir lenstir. Özellikle sony kameralar ile çok iyi takip sahneleri çekebilirsiniz. Fotoğraf lensi fakat kendisi genelde videographerlar arasında çok meşhurdur. Özellikle zaman kısıtı olan işlerde kullanılması şiddetle tavsiye edilir. Sonuçları çok iyidir.
Sigma Cine Zoom Lens Seti
Sigma firmasının ürettiği en iyi lenslerdendir. Bu iki lens çantanızda olduğunda anlatamayacağınız hikaye yoktur. Belgesel, sinema, kısa film, reklam bir çok alanda sıklıkla kullanılmaktadır. S35 sensöre göre dizayn edildiği için ff kameralarda kullanılamamaktadır. T:2.0 diyaframa sahiptir. Geniş açısı 18-35 mm, tele lensi 50-100 mm aralığındadır. En iyi yanı 18 mm’den 100 mm’e kadar t:2.0 diyaframı koruyor olması. Keskin, pratik ve kullanışlı bir lenstir. Özellikle cine kameralarda çok iyi sonuçlar vemektedir. Komodo, black magic gibi, c300 kameralar ile eşleştirdiğinizde çok güzel sonuçlar alırsınız.
Carl Zeiss CP2 ve CP3
Artık profesyonel seriye geçmiş bulunuyoruz. Bu lensler arasında optik kalitesi en iyi lens serisi bu lenslerdir. Hatta hollywood’da bile bir çok projede kullanılmışlığı vardır.Cp2 eski serinin ismi revize edilmiş seri ise CP3 açılımı compact prime’dır. Gerçekten bir prime lense göre çok kompaktır. Keskin ve kararlı bir lenstir. Renk sapmaları neredeyse yok denecek kadar azdır. 35-50-85 mm’leri t.1.5 diaframdır. Diğer ölçekler ise t 2.9 ile t2.1 arasında değişmektedir. Ef ve pl mount olduğu için birçok aynasız kamerada rahatlıkla kullanılabilir. Aynı zamanda full frame bir lenstir. 21 mm’de distortion yoktur.
Önemli not: arkadaşlar kötü ekipman yoktur, az bütçe vardır. En iyi lens çantadaki lenstir. Ekipman seçerken bu durumu göz önünde bulundurun :::D