Kısa film, genellikle 40 dakikadan daha kısa süren ve bir hikaye, mesaj veya fikir iletmeyi amaçlayan bir film türüdür. Kısa filmler, uzun metrajlı filmlerin aksine, daha az bütçeyle yapılabileceği ve daha hızlı bir şekilde üretilebileceği için genellikle bağımsız filmler, öğrenci filmleri veya reklamlar gibi farklı amaçlar için kullanılır. Sinema sektöründe yeni isimlerin keşfedilmesi ve yeteneklerinin sergilenmesi için de bir fırsat sağlar. Ülkemizde de son yıllarda popülerliği giderek artmaktadır. Ayrıca çok iyi kısa filmlerde üretilmektedir. Özellikler bazı yarışmalar var ki birçok kısa film yönetmenin hayali o yarışmalardan ödül almak. Türkiye’de en meşhur kısa film festivalleri;
- Akbank
- İKSV Kısa Film yarışması
- Sabancı Kısa Film Yarışması
- Altın Koza Film Festivali
- Altın Portakal Film Festivali
- İfsak Kısa Film Festivali
- Boğaziçi Film Festivali
Akbank Kısa Film Festivali
Bu yıl 19. Düzenlenecek olan Akbank Kısa Film Festivali Türkiye’de ki en eski festivallerden. 2-12 mayıs tarihlerinde arasında İstanbul’da düzenlenecek. Başvurular, 30 aralıkta son buldu. Akbank Kısa Film Festivalinin ayrıca, senaryo ödülüde bulunmakta. Yani çekmek istediğiniz bir kısa filmin senaryosu ile başvuru yapabiliyorsunuz.
İKSV Kısa Film Yarışması
En kapsamlı film festivallerinden bir tanesidir. Aynı zamanda ulusal ve uluslar arası bir çok filmin türkiye premieri bu festivalede yapılmaktadır. Aynı zamanda “Köprüde Buluşmalar” isimli bir atölyesi bulunmaktadır. Bu atölyede filminiz üzerine film sektörünün önde gelen isimleri ile atölyeler yaparsınız. Başvuruları 20 ocakta son buluyor.
Sabancı Kısa Film Festivali
Sabancı kısa film festivali her ne kadar yeni başlamış bir festival olsada, adını çabuk duyurdu. Tematik bir yarışmadır. Yani sizden belirli bir konuda film çekmenizi ister. Toplumsal konulara özellikle dikkat çektiği için önemli bir yarışmadır. İlk yılında “Mülteci Kadınlar”, ikinci yılında “Çocuk İşçiler”, üçüncü yılında “Ayrımcılık”, dördüncü yılında “Dijital Yalnızlık”, beşinci yılında “Değişen İklimler, Değişen Hayatlar”, altıncı yılında “Yeni Dünyada Yeni Meslekler” temalarıyla düzenlenen yarışma yoğun ilgi gördü. Yarışmanın 2023 yılı teması “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Yer Alan Genç Kadınlar” olarak belirlendi. Başvurular her yıl kasım-aralık aylarında yapılmaktadır. Belirlenen temalar ise iki-üç ay öncesinden belirlenir.
Altın Koza Film Festivali
Türkiye’nin en eski ve prestijli film festivallerinden bir tanesidir. Kısa film festivalin içerisinde bir kategoridir. Türkiye’nin ünlü sinemacıları bu festivale katılmaktadır. Bir çok yerli filmin ilk gösterimin yapıldığı festivallerdendir. Birinci Altın Koza Film Şenliği 15-22 Mayıs 1969 tarihleri arasında gerçekleştirilir. Jüri, ünlü Türk romancısı ve senaryo yazarı Kemal Tahir’in başkanlığında toplanır. İlk Altın Koza’yı Metin Erksan, Kuyu filmi ile En İyi Yönetmen ve En İyi Film dallarında evine götürürken, Fatma Girik, Ezo Gelin ile En İyi Kadın Oyuncu, Yılmaz Güney ise Seyyit Han ile En İyi Erkek Oyuncu ödüllerine sahip olan ilk Altın Koza’lı sanatçılar olur.
Başvuruları ağustos ayında başlamaktadır.
Altın Portakal Film Festivali
Türkiye’nin en eski film festivalidir. 1964 yılında Dr. Avni Tolunay’ın öncülüğünde başladı. Bugüne dek Yılmaz Güney, Atıf Yılmaz, Ömer Kavur, Halid Refiğ, Yavuz Özkan, Zeki Ökten, Yavuz Turgul, Erden Kıral, Ömer Lütfi Akad, Şerif Gören, Yılmaz Duru, Memduh Ün, Ertem Eğilmez, Nuri Bilge Ceylan, Zeki Demirkubuz, Derviş Zaim ve Reha Erdem gibi birçok usta ismin sinema yolculuklarındaki en önemli durak olan Antalya Altın Portakal Film Festivali, yıllar içinde ulusal sinemanın kalbinin attığı bir etkinliğe dönüşmüştür.
İfsak Ulusal Kısa Film ve Belgesel Yarışması
1978 yılından beri düzenlenen İFSAK Ulusal Kısa Film ve Belgesel Yarışması 40 yıldır aralıksız düzenlenmektedir. Yapıldığı günden bugüne aralarında çok önemli sinemacıların da eserlerinin bulunduğu yarışmamız, önemli bir kısa film arşivinin oluşmasına katkı sağlamıştır. 63 yılı geride bırakan İFSAK, 43 yıldır düzenlediği kısa film yarışmaları ve bu yıl 29. sunuı gerçekleştireceği Kısa Film Festivali ile, fotoğrafın yanı sıra kısa filmin de gelişmesinde önemli bir boşluğu doldurmaktadır. Başvurular aralık ayında yapılmaktadır.
Boğaziçi Film Festivali
Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı (BKSV) tarafından gerçekleştirilmektedir. Türkiye’de ve dünyada etik, estetik ve teknik bütünlüğe sahip sinema filmlerinin gelişmesine katkı sağlanmasını, genç yapımcı ve yönetmenlerin yeni filmler üretmesine maddi ve manevi destekler oluşturulmasını, ülke sinemasının yurt içinde ve yurt dışında tanıtılmasını hedeflemektedir. Boğaziçi film festivali genç bir festival olmasına rağmen diğer büyük film festivalleri arasında yer edinebilmiştir. Aynı zamanda Film Lab’da bir çok filme yapım, yapım sonrası ve yapım öncesi desteği vermektedir. Başvurular ekim aylarında yapılmaktadır.