Kayıt kare oranı nedir ne değildir. Görüntüye bir etkisi var mıdır?
Şu konuya bir açıklık getirelim arkadaşlar. Video çekimlerinde daha sinematik diye bir kavram hiçbir zaman söz konusu değildir. Hatta sektörde sinematik diye bir kavram yoktur. İnsanların gözüne daha estetik gelen görüntülere ve telefon markalarının sanal alan derinliği yaptıkları video ve fotoğraf filtrelerine sinematik demişler. Fakat bu tabir doğru bir tabir değil. Bir görüntünün sinematografisinin iyi olması için bir sürü değişken vardır. Fakat kayıt kare oranları bunlarla en alakasız olanıdır diyebiliriz.
Şimdi gelelim kayıt kare oranlarının nereden geldiğine. Aslında her şey sinema tarihinde negatife kaydedilen görüntülerde en ideal kayıt kare oranın 24 olmasında karar kılınması ile başladı. 24 kare sinema perdesi için en ideal kare oranıdır. 1920 yılında ilk sesli filmlerin çıkması ile 24 kare stüdyolar ve film üreticileri tarafından standart olarak kabul edildi. Özetle optimum seviyede maximum verimin alındığı kare sayısı 24’tür. 24 karede film hem iyi görünüyor hem de film çekim ve dağıtım maliyetlerini minimize ediyordu. Çünkü 60 dakikalık bir film 24 kare oynatıldığı zaman 86,400 kare, 25 kare oynatıldığı zaman 90.000 kare demektir. Bu 60 dakikalık bir filmde çekimden montaja, montajdan dağıtıma 2.5 dakikalık bir kar demektir. Sinemada 24 kare oynatım hızının seçilme sebeplerinden biriside büyük oranda maliyettir.
Dijital videoda kare oranları
Daha sonra dijitale aktarılan filmler ve televizyon yayınlarında video sinyallerine çevrilirken 23.97, 25, ve 30 fps’lere geçildi. Peki kardeşim daha sonra neden böyle bir saçmalık ortaya çıktı.
Kısaca anlatmak gerekirse, televizyon sinyallerinin titreşimi ile alakalı bu durum. Yani NSTC ve PAL, analog televizyonlar için bir renk kodlama sistemidir. PAL sistemler 50 hertz’de NSTC sistemler ise 60 Hertz’de çalışır. Bu sistemlerde en ideal sinyal gönderme şekli ise genellikle 25 kare veya 30 karedir.
Gelelim ideal kare meselesinin aslına. Videoda en küçük birim karedir. Yani her bir saniye karelere bölünür. Bu şu demektir; 1 saniye, 24, 30, 50 ve 60 gibi değerlerde kare oranlarına sahip olabilir. Video üretme aracının kaydı saniyede kaç kare ürettiği ile alakalıdır. Televizyon veya dijital platformlara iş üretmiyorsak çektiğimiz kare oranı aslında çok önemli değil. Youtube ve instagram en azından çok önemsemiyor. Yani 24 kare çekersem çok sinematik olur, 30 kare çekersem keskin olur falan böyle bir şey söz konusu değildir.
Kayıt Kare oranının Görüntü Kalitesine Etkisi Var mı?
Kayıt kare oranın görüntü kalitesi ile hiçbir alakası yoktur. Sade ve sadece izlenebilirlikle alakalıdır. Mesela 50 kare kaydedip, görüntüleyebildiğiniz bir mecranız varsa eğer o zaman görüntüler daha smooth-akışkan olur. Yani bir saniyelik bir aksiyonu 50 kare ile pozladığınız zaman daha fazla detaya sahip olursunuz. Fakat bunu görüntüleyebilmeniz için mecranın bunu desteklemesi gerekmektedir.
Ayrıca kameraların ağır çekim modunda değil normal çekim modunda 50 kare çekerseniz, 25 karelik bir timeline’da yüzde elli yavaşlatarak slow motion görüntüler elde ederiz.